Historiek

Bilzen Carnaval door de jaren heen…

De Stadsraad Bilzen viert in 2011, 50 jaar Carnaval in de Demerstad nadat eerder de “Raad van Elf van Bilzen, De Babbelaere” 31 stoeten hadden georganiseerd, werd er in 1992 besloten ermee op te houden en zo kwamen ze aankloppen bij De Lange Tongen van Bilzen, met de vraag of zij interesse hadden om de stoet in te richten.

De Lange Tongen van Bilzen, ontstonden uit De Lange Tongen van de Brugstraat, die na een splitsing verder door het leven gingen als 2 aparte verenigingen.
Sommige carnavalsverenigingen hadden wel wat moeite met het kleine naamsverschil, maar al gauw werden De Lange Tongen van Bilzen een begrip in het carnavalswereldje.

Tijdens een ledenvergadering besliste De Lange Tongen van Bilzen dat ze de mooie carnavalstraditie van Bilzen niet wilden laten verdwijnen en ze namen de uitdaging aan om in februari 1993 de 31ste carnavalsstoet van de Demerstad in te richten in samenwerking met het feestcomité van de Stad Bilzen.

Zonder slag of stoot is dit niet gegaan, want er kwam heel wat bij kijken, reglementen, verzekeringen, contracten, maar we konden rekenen op heel veel carnavalsvrienden & natuurlijk wilden ze meedoen aan de carnavalsstoet van Bilzen.
In onze eerste carnavalsoptocht trokken 48 wagens mee.

Bij de inrichting van de eerste carnavalsstoet werd duidelijk dat de Bilzenaar het allemaal niet goed begreep wie nu eigenlijk de stoet had georganiseerd die van de Brugstaat of die van de CafĂ© Miranda… en dus werd in samenspraak met ons Stadsbestuur besloten om opnieuw de groepsnaam te wijzigen: De Bilzense Stadsraad was geboren.

En nu zijn we dus 17 jaar verder en is er reeds heel veel water door “den demer” gestroomd. De carnavalvrienden van Bilzen heten nu ook al enkele jaren de Stadsraad Bilzen zijn nog talrijker geworden en niet alleen de Limburgse carnavalsverenigingen komen graag naar Bilzen, in Vilvoorde, Lokeren en Aalst weten ze nu ook dat Bilzen kan carnaval vieren.

Op 13 februari 2005 dreigde het mis te lopen door het barre weer en hevige windvlagen werd in de vroege morgen beslist om de stoet uit te stellen.
De Stadsraad mocht rekenen op de steun en vriendschap van talrijke carnavalsgroepen, want ze verzamelde allen(56 praalwagens) op de 1e zomercavalcade op zondag 31 juli 2005 tijdens Bilzen Tropical.

De FEN (Federatie Europese Narren) heeft altijd achter de Stadsraad Bilzen gestaan, ondanks feit dat ze sinds jaar en dag op de laatste zaterdag van oktober dus voor 11/11, de traditionele opening van carnaval, hun carnavalsbal organiseren en zo steeds zorgen voor de allereerste Stadsprins(es) in Vlaanderen ieder jaar.

Sinds 2005 is de Stadsraad eveneens lid van Liveke en mochten ze hun eerste “Carnavalissima” meemaken, samen met Jos Roofthooft brachten ze het liedje : Bulze ich hub een Aogske op dich.

Ook op het Stadsbestuur van Bilzen kan de Stadsraad altijd rekenen, zonder de steun van het Feestcomité en de Burgemeester en Schepenen is het onmogelijk om ieder jaar weer een mooie carnavalstoet te brengen

De Stadsraad Bilzen probeert ieder jaar een gevarieerde stoet te organiseren voor zijn duizenden toeschouwers met meer dan 60 praalwagens en muziekgroepen.

De carnavalsverenigingen komen graag naar Bilzen, vanwege de gezelligheid.

Stadsraadbilzen

No description. Please update your profile.